Projekti 27

Väläytinkin jo aiemmissa postauksissani, että keksin tämänhetkiselle elämäntapaprojektilleni hienon nimen: Projekti 27. Yksinkertaistettuna projektin nimi kuvaa sekä tavoitetta että aikataulua – 27 kilon tiputtamista 27-vuotiaana.

Projekti 27 lähtee liikkeelle kahdesta ajatuksesta:

  1. Parasta, mitä voin tänä koronavuotena itselleni tarjota, on pitää (/opetella pitämään) itsestäni huolta.
  2. Tällä hetkellä ylivoimaisesti paras tapa edistää terveyttäni on tiputtaa ainakin 20-25 kiloa painostani (BMI:ni on alle 30 eli lievästi ylipainoinen, kun painan 74 kg tai alle).

Ja kyllä – puhun koronavuodesta. Mun ammatti on sellainen, että koronavirusepidemiaa kannatellaan hartioillaan ainakin vuosi, luultavasti reippaasti pidempäänkin kaikkien kerrannaisvaikutustensa kanssa. Ei, en toivottavasti joudu olemaan muussa elämässäni hissun kissun kokonaista vuotta, vaan pelkästään kesän, mutta kaiken psyykkisen kuorman alla on tosi tärkeää, että pidän erityisesti koronakesänä itsestäni monipuolisesti huolta ja kehitän itseäni muissakin osa-alueissa eteenpäin – jotta elämä jatkuisi sujuvammin kesän jälkeen ja jotta mulla on mielekästä tekemistä tänä kesänä. Realistinen tavoite päästä rakentamaan uusia ihmissuhteita uudella paikkakunnalla on vasta syksymmällä, oli sitten kyse ystävistä tai parisuhdejutuista. Onneksi uusia työkavereita on pitkä liuta! (Tosin eihän näitä voi ”noin vain” suunnitella – mutta mitään ei toisaalta voi tapahtua, jos ei (tietoisesti) tapaa uusia ihmisiäkään…)

Toki itsestä huolen pitäminen tarkoittaa myös muutakin kuin ruokavaliota ja treeniä. Uudessa työssä ja uusissa työtehtävissä koen tarvitsevani opiskelutunteja pitkin kesää, ja alankin tehdä töitä sen eteen tästä viikosta lähtien. Mittavaa vapaa-ajan projektia valmistellessa olen kuitenkin myös tällä hetkellä myös siinä tilanteessa, että ”kaiken muun” elämän suhteen en halua asettaa suurempia tavoitteita ainakaan ennen syyskuun loppua, jolloin tuo harrastusprojektini on toivottavasti viety onnistuneesti loppuun. Totta kai saan harrastaa – kirjoittaa, musisoida, lukea – siinä määrin kun mieli tekee, mutta paineita en sille osa-alueelle aseta, kun kaikessa muussa on tekemistä jo kyllin. Ei ole järkevää uuvuttaa itseään tieten tahtoen.

Projekti 27

Projekti 27:ssa on päätavoitteenani tiputtaa (noin) 27 kiloa (noin) 27-vuotiaana. Vietän kesällä synttäreitä, mutta en tietenkään halua odottaa sinne asti, vaan aloittaa jo nyt.

Tavoitteet

  1. Pudotan noin 27 kg painoa (eli n. 95 kg → n. 68 kg) noin 27-vuotiaana.
  2. Omaksun monipuolisen, kasvisrikkaan ruokavalion.
    • Reseptipankissani on useita erilaisia salaatteja, kevyitä arkiruokia ja arjen herkkuhetkiä.
    • Osaan herkutella myös terveellisellä ruoalla.
    • Karkki, suklaa ja sipsit eivät ole pannassa, mutta ne eivät ole myöskään osa päivittäistä arkeani.
  3. Liikunnalliset tavoitteet:
    • Liikun rutiininomaisesti vähintään 5 h/vko
    • Teen kuntosali- tai lihaskuntotreeniä säännöllisesti
    • Juoksulenkkien aloitus keväällä 2021…?
    • 20 km kävellen tai 40 km pyöräillen menee sujuvasti (enkä ole koko seuraavaa viikkoa väsähtänyt)
  4. Lisäksi toivon jaksavani sujuvasti pitkätkin päivät työssäni, joka vaatii välillä paljon jaloillaan oloa ja joskus fyysistä kestävyyttäkin.

Aikataulu

Ajankohta: (huhtikuu/)toukokuu 2020 – elokuu 2021

Olen aloittanut tätä projektia vähän liukuvasti ja näkökulmasta katsoen jo huhtikuun puolivälissä (jolloin olen ottanut aloitusmitat ja alkanut tätä suunnittelemaan, mutta töiden aloitus vei paljon voimia) tai sitten ennemmin vasta toukokuun puolivälissä (jolloin olen todella aloittanut). Lopputuloksen arvioinnin kannalta sillä ei varmaan ole niin valtavan paljon merkitystä, mutta omasta näkökulmasta on mukavampi arvioida painon suhteen kehittymistä ennemmin toukokuun puolivälistä alkaen, eikä ajatella ettei ekana kuukautena tapahtunut vielä mitään. 😅

Koska 27 kiloa on iso määrä tiputettavaksi, ja kesän 2021 kesäkuntoa voi kehittää vielä pitkälle kesään, tämä projekti päättyy virallisesti elokuun 2021 lopulla – näin mulla on reilu vuosi aikaa päästä maaliin saakka.

Kuten usein ennenkin, jaan projektin useampaan vaiheeseen. Yli vuoden projektia ei voi kerta kaikkiaan vetää yhdellä vedolla ilman välietappeja. Ensimmäiselle, nyt alkavalle vaiheelle on helppo asettaa aikataulut ja rajat, mutta mietin myöhempiä vaiheita sitten, kun elokuun puolella koittaa aika arvioida sen hetkisiä saavutuksia ja tilanne koronaviruksen (ja siten töiden) suhteen alkaa hahmottua.

Ensimmäinen vaihe: Kympin kesä

Ajankohta: 1.6.-31.8.2020
Päätavoite: 10 kg pudotus kesän aikana
Muut tavoitteet: pystyn kävelemään tunnin lenkillä halutessani 6 km (vauhti siis 10 min/km) ja teen kerran viikossa pidemmän lenkin (= n. 2 h) pyörällä tai kävellen. Eväsruokareseptikavakaldissani on ainakin viisi eri eväsvaihtoehtoa, jotka on helppo ja nopea tehdä, ja muussa arkiruoassa viisi uutta reseptiä, joissa menee ehkä vähän enemmän aikaa, mutta palkitsevat muutoin.

Ensimmäinen vaihe ja fokus ovat tässä kesässä, jolloin tavoitteena on tiputtaa kolmen kuukauden aikana ensimmäiset 10 kg ja vakiinnuttaa (ulkona) treenaaminen niin vahvaksi rutiiniksi, että treenin väliin jääminen on oikeasti poikkeuksellista. Kuntosalille uskallan/voin lähteä vasta syksyllä, eikä se ole tarpeellistakaan – lihaskuntoa voin vallan hyvin treenata kotonakin ja tärkeintä on päästä edes kestävyysliikunnan makuun. Laihtuminen tapahtuu syömällä oikein, ei treenaamalla, vaikka liikunta tärkeä tuki laihtumisessa onkin.

Tänä kesänä liikutaan paljon, opetellaan syömään terveellisesti kauden kasvisten kera ja pudotetaan painoa sopivan rennolla otteella. Kuulostaa oikeastaan aika kivalta kesältä! 😊

5 vastausta artikkeliin “Projekti 27

  1. Kuulostaa kyllä kivalta kesältä! Juuri tästä näkökulmasta elämäntapamuutosta kannattaa mielestäni katsoa – siltä kannalta, mitä kaikkea hyvää siitä saa, eikä että mistä kaikesta joutuu luopumaan. Itsekin asetin äskettäin tavoitteeksi olla 62:ssa kilossa syyslukukauden alkaessa, niin olisin silloin pudottanut tasan 10 kiloa siitä, mitä olin isoimmillani pari vuotta sitten. :) Ihanaa, kun projektisi kuulostaa noin realistiselta ja järkevältä, että annat itsellesi tähän kunnolla aikaa ja lähdet siihen järkevien muutosten kautta. Tosi paljon tsemppiä Projekti 27:n, jään mielenkiinnolla seurailemaan! Ja oikein hyvää kesää! :)

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi (ja pahoittelut, että vastaan näin myöhään – ei ole aivan voimat riittäneet). Toivottavasti pääset tavoitteesesi – mäkin kovasti toivon, että saisin tänä vuonna maagisen 10 kilon rajan viimein rikki. Realistiset tavoitteet ovat kaiken a ja o, kun on jo näin pitkään yrittänyt painoa tiputtaa huonolla menestyksellä… :O Kiitos tsempeistä!

      Tykkää

  2. Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektiasi. Jospa saisin projektistasi myös itselleni ideoita ja oivalluksia. Stemppiä!

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi (ja pahoittelut, että vastaan näin myöhään – ei ole aivan voimat riittäneet). Mä todella toivon, että tästä projektista olisi viimein esimerkiksi ja ideanpuuskaksi myös muille – ja erityisesti itselleni. Olenhan toivonut sitä jo niin pitkään. :)

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.